04

Luonto on elämys säällä kuin säällä

Milloin viimeksi poikkesit luontoon?

Ehkä syksyn väriloistossa tai keskellä kesäidylliä, ihmettelemään järven peilityynestä pinnasta peilautuvia kumpupilviä?

Pimein vuodenaika hiljentää puheensorinan nuotiopaikoilla ja askelten töminän retkeilyreiteillä. Mitä annettavaa pimeällä ja märällä metsällä voisi kenellekään olla?

– Paljonkin, vastaa Satakuntaliiton ympäristöasiantuntija Anne Savola.

Hän nauttii aamukahvinsa ja iltateensä mieluiten metsässä, vuoden ympäri. Usein retkiltä putkahtaa sosiaaliseen mediaan luontokuvia ja -mietteitä, jotka kokoavat retkeilyvuoden päiväkirjamaisiksi merkinnöiksi.

Savola on lupautunut kertomaan, mihin Satakunnassa kannattaa suunnata talviretkelle ja miksi.

Sitä ennen muutama sana sateesta ja pimeydestä.

Metsäretki jää helposti väliin, jos kohdalle osuu sadepäivä tai ehtii hämärtyä, ennen kuin pääsee liikkeelle. Savola haastaa testaamaan itselle uusia olosuhteita.

– Monesti ei hoksatakaan, kuinka hienoja paikkoja meillä on. Sellaisia jonne kannattaa lähteä, vaikka sataa vettä, tuulee tai on pimeä, hän kertoo.

– Minusta on aivan huikeaa mennä esimerkiksi Yyteriin pimeällä. Siellä on tasaista kävellä, kun menee lankonkeja pitkin rannalle ja kuuntelee, miten meren ääni siinä voimistuu.

Jos haluaa pimeäretkeilyyn pehmeän laskun, voi valita Yyterin retken ajankohdaksi kuutamoisen yön, jolloin taivas on kirkas. Mikäli pimeä pelottaa, luontoon kannattaa mennä jonkun seurassa.

Myrskybongarit suuntaavat tyypillisesti Kalloon, mutta yhtälailla paikaksi sopisi Yyterin Herrainpäivien niemi.

– Siellä pääsee metsän sisään. Sinnehän näkyy ja kuuluu meren mahti hyvinkin voimallisena.

Jos ei ole valmiiksi vahvaa luontosuhdetta, voi ensimmäisenä tutustua kodin läheisyydessä oleviin metsiin, puroihin ja muihin luontoalueisiin. Savolan mukaan perheiden kannattaa tehdä se yhdessä.

– Itse asun Porin Liinaharjan suunnalla. Liinaharjan lammet ovat todella monimuotoinen paikka, siellä on kesällä esimerkiksi yölaulajia.

– Yleensä luontoon lähteminen perheen kanssa kannattaa. Voi vähän rauhoittua ja hiljentyä, tunnustella ja kuulostella minkälaista siellä on. Yhteisiä luontoretkiä on mukava muistella myöhemmin.

Kuusamosta, Oulangan kansallispuistosta kotoisin olevan Savolan mukaan satakuntalaiset eivät aina tiedosta, että aivan kotinurkilla on kansainvälisesti vetovoimaisia luontokohteita, muun muassa Yyteri ja Kokemäenjoen suisto.

– Niitä kannattaa mennä katsomaan.

 

11 kokemisen arvoista kohdetta

 

1. Yyteri

 

Missä: Pori

Mitä: Useita tutustumisen arvoisia kohteita, muun muassa Munakarin säikkä, Yyterin sannat, Yyterin lietteet, Herrainpäivät, Riitsaranlahti.

Reitit: Leveät ja korotetut pitkospuut. Herrainpäivien rengasreitti 1,5 kilometriä, Santojen lenkki 5,3 kilometriä, Lietteiden reitti 8 kilometriä. Enäjärven reitti 3 kilometriä.

Pysäköinti: Yyterin santojen parkkipaikka sijaitsee Yyterinsantojentien ja Kortejärventien risteyksessä. Langouran esteettömän luontolavan parkkipaikka osoitteessa Huhtalanraitti 206, Pori.

Savolan arvio: On kiehtovaa seurata, millainen joku alue on eri aikoina. Esimerkiksi Munakarin säikkä on välillä veden alla, välillä säikkä näyttää johtavan suoraan Munakarin saareen. Jos on lunta ja jäätä, Yyteri on huikea alue hiihtää.

 

2. Teemuluoto

 

Missä: Pori

Mitä: Lintutorni, josta avautuu näkymä Kokemäenjoen suistoon.

Reitti: Pysäköintipaikalta 700 metriä lintutornille, osin pitkospuita pitkin. Tulva-aikaan varattava saappaat.

Pysäköinti: Käännytään Mäntyluodontieltä oikealle Kyläsaarentielle, ja ajetaan kuusi kilometriä lintutorniviitalle, josta oikealle Fleiviikintielle ja edelleen 400 metriä infotauluin varustetulle paikoitusalueelle.

Savolan arvio: Teemuluodon lintutornissa voi käydä katsomassa, miltä näyttää Kokemäenjoen suisto. Kohde on hieno, vaikkei tuntisi yhtään lintua.

 

3. Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto

 

Missä: Huittisten ja Kokemäen alueella

Mitä: Puurijärven lintukosteikko ja lähes luonnontilaisia soita. Lintutorni, luontotorni, nuotiopaikka, venelaituri, pitkospolkuja, näköalapaikkoja.

Reitit: Merkityt 0,5–2 kilometrin pituiset reitit vievät lintutorneille.

Pysäköinti: Kärjenkallion lintutorni, Yttiläntie 981, Kokemäki. Isosuo, Mutilahdentie 201, Huittinen. Mutilahden lintutorni, Mutilahdentie 240, Huittinen. Ahvenuksen lintutorni, Kyttäläntie 1118, Kokemäki.

Savolan arvio: Se on aina hieno, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Kärjenkallion lintutornilta on upea näkymä, sieltä hallitsee koko järven. Hyvät mahdollisuudet perheretkeilyyn.

 

4. Huidankeidas

 

Missä: Honkajoki

Mitä: Allikkoinen keidassuo

Reitti: Parkkipaikalta lintutornille noin kaksi kilometriä.

Pysäköinti: Huidankeidas sijaitsee Honkajoki–Siikainen-tien varressa, noin 13 kilometriä Honkajoelta. Siikaistentieltä opasteet luontopolulle. 

Savolan arvio: Todella hieno paikka vuodenajasta riippumatta. Jos on paljon lunta, tänne ei pääse.

 

5. Isoneva

 

Missä: Pomarkku

Mitä: Noin 800 hehtaaria suota. Linnustoltaan ja kasvistoltaan arvokas kohde.

Reitit: Pitkospuita noin viiden kilometrin verran.

Pysäköinti: Pysäköintialue valtatie 23:n läheisyydessä noin neljä kilometriä Pomarkusta Porin suuntaan.

Savolan arvio: Helppo perhekohde, jossa pääsee suon keskelle. Pienetkin lapset pärjäävät mukana. Erityisen kaunis, kun on vähän lunta, joka korostaa maiseman muotoja. Liikenteen äänet kuuluvat reitille.

 

6. Sammallahdenmäki

 

Missä: Rauma

Mitä: Pronssikautinen hautaröykkiöalue, maailmanperintökohde. Havumetsäinen alue.

Reitit: 1,5 kilometrin pituinen opastettu polku

Pysäköinti/infotaulut: Savulaaksontie 181, Rauma tai Sammallahdentie, noin 500 metriä Eurajoentien (2070) ja Sammallahdentien risteyksestä.

Savolan arvio: Kannattaa käydä katsomassa. Siellä voi kuulostella historian ääniä ja antaa mielikuvituksen laukata. Sopii kohteeksi ainakin ennen kuin lunta on runsaasti.

 

7. Pinkjärvi

 

Missä: Eurajoki

Mitä: Nuotiopaikkoja ja laavu, retkeilyreitti

Reitit: Noin viiden kilometrin pituinen rengasreitti.

Pysäköinti: Saukonniementie, Eurajoki.

Savolan arvio: Metsäinen reitti, jolla hyvät nuotiopaikat järven rannalla. Hyvä perhekohde. 

 

8. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

 

Missä: Karvia, Kauhajoki

Mitä: Kauhanevan suo ja linnusto, Katikankanjoni ja Kyrönkankaan keskiaikainen tie. ”Eteläisen suoluonnon helmi.”

Reitit: Rengasreitti Kauhalammin ympäri 4,5 kilometriä. Pitkospuulenkki 2 kilometriä. Puiston halki kulkee myös pyöräilyreitti Kyrönkankaan keskiaikaista tietä myöten.

Pysäköinti: Seuraa Karviasta kansallispuiston opastekylttejä 10 kilometriä Salomaan pysäköintialueelle (Kyrönkankaatie, Karvia).

Savolan arvio: Miellyttävä käyntikohde. Sopii hyvin lapsiperheille. Pääsee hyvin aistimaan suon tunnelmaa.

 

9. Katselmankallio

 

Missä: Siikainen

Mitä: Siikaisten korkein kohta. Haapakeitaan suoalue, 15 metriä korkea luontotorni, laavu, päivätupa.

Reitit: Parkkipaikalta parisataa metriä näkötornille.

Pysäköinti: Leppijärventie, Siikainen.

Savolan arvio: Vähemmän tunnettu kohde. Korkea torni, josta näkymä Haapakeitaan suoalueelle. Miellyttävä äänimaisema. Hyvä laavu.

 

10. Säkylänharju

 

Missä: Säkylä

Mitä: Harjuluontoa, laavuja, kota, pönttöpuisto

Reitti: 28 kilometriä reittejä

Pysäköinti: Useita lähtöpaikkoja, joista keskeisin osoitteessa Säkyläntie 718, Oripää.

Savolan arvio: Hieno ja hyvin opastettu alue. Sopii myös hiihtämiseen.

 

11. Joutsijärvi

 

Missä: Ulvila

Mitä: Vaihtelevaa luontoa, nuotiopaikkoja, viisi laavua, neljä autiotupaa.

Reitit: 27 kilometrin retkeilyreitistö, rengasreitti järven ympäri.

Pysäköinti: Lähtö esimerkiksi Tammen leirikeskuksen parkkipaikalta, Tammentie 197, Kullaa tai Silokallion kurssikeskuksen parkkipaikalta, Silokalliontie 160, Kullaa.

Savolan arvio: Jos hakee hiljaisuutta, Joutsijärvi on siinä ihan ykköskohde, nimenomaan Joutsijärven pohjoispuolinen osa.

 

Lähteet: Anne Savola, Luontoon.fi, Satakunta.fi, satakunnanlinnut.fi

Lisää kohteita: satakunta.fi