11

Marenki keikaroi vuodenvaihteen juhlissa

Marengista on moneksi. Kuva: Heikki Westergård

 

Marenki on kätevä vierasvara, josta on helppo loihtia näyttäviä herkkuja nopeasti. Kuivat marenkilevyt voi tehdä itse tai hankkia valmiina etukäteen marenkileipomosta tai kaupasta. Ne säilyvät kaapissa jopa 1,5 vuotta.

Kysyimme porilaisen Annan Marenkileipomon yrittäjältä Outi Rossilta, miten ilmava herkku taipuu joulun- ja uudenvuoden juhlapöytiin. Tässä Outin ehdotuksia:

 

Perinteinen Annan marenkikakku (4–8 hengelle)

Kolme erikokoista pyöreää marenkilevyä
Kuohukermaa
3–4 banaania
Juoksevaa luumuhilloa
Vihreitä ja punaisia coctail-kirsikoita koristeluun

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Jätä sokeri pois ja korvaa se esimerkiksi vaniljaesanssilla.
Laita isoin levy pohjaksi ja sen päälle kermavaahtoa. Purista juoksevaa luumuhilloa raitoina kermavaahdon päälle. Viipaloi päälle banaania.
Lado seuraavaksi kerrokseksi toiseksi suurin marenkilevy. Päällystä kermavaahdolla, luumuhilloraidoilla ja banaaniviipaleilla.
Asettele päälle kolmas marenkilevy ja levitä tai pursota sille kermavaahtoa.
Koristele kirsikanpuolikkailla.
Pidä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua, niin kakun leikattavuus paranee.

VINKKI! Marenkikakun voi rakentaa myös yhdellä marenkilevyllä ja jättää päälliskerrokset pois. Yhden kerroksen kakku on suosittu etenkin kesäkaudella, jolloin sen voi lakittaa kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.
Luumusta tulee kakkuun helposti paljon makeutta. Sitä voi halutessaan laittaa vain yhteen kerrokseen.
Jos ei halua käyttää kirsikoita, voi koristeeksi ripotella vaikkapa puolikkaita rypäleitä.

Perinteinen Annan marenkikakku syntyy nopeasti. Kuva: Heikki Westergård

 

Tonttulakkileivos

Marenkirinkuloita
Omena-kanelimarmeladia
Ohuita piparkakkuja
Kermavaahtoa
Punaisia coctail-kirsikoita
Tomusokeria

Levitä marengin päälle varovasti omena-kanelimarmeladia. (Marengin koloihin hupenee helposti iso määrä marmeladia, joka voi tuoda liikaa makeutta.)
Lisää päälle kerros kermavaahtoa.
Asettele kermavaahdon päälle ohut piparkakku ja siivilöi piparkakun päälle tomusokeria.
Pursota tai lusikoi kermavaahtonuppu piparkakun päälle.
Asettele kermavaahtonupun päälle kirsikka.
Laita leivokset jääkaappiin noin tunniksi ennen tarjoilua.

Tonttulakkileivos yhdistelee marenkiin jouluisia makuja. Kuva: Heikki Westergård

Uudenvuodenleivos

Marenkirinkuloita
Vispikermaa
Sokeroitua puolukkahilloa valutettuna
Vaniljaesanssia
Koristeluun karhunvatukoita ja punaisia viinimarjoja

Vaahdota tiukka kermavaahto ja sekoita joukkoon puolukkahillo (noin ruokalusikallinen hilloa per desilitra kermaa) sekä vaniljaesanssia.
Levitä tai pursota marenkirinkuloille kermavaahtoa.
Koristele karhunvatukoilla ja punaisilla viinimarjoilla.
Anna vetäytyä jääkaapissa noin tunti.

Marjat ja puolukalla maustettu kermavaahto tuovat uudenvuodenleivokseen miellyttävää raikkautta. Kuva: Heikki Westergård

Jos haluat tehdä marenkisi itse, voit käyttää esimerkiksi tätä reseptiä:

Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria

Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
Levitä valkuaisvaahto lastalla pellille levyksi. Voit halutessasi myös pursottaa marengin. Ohjeen määrä riittää kahteen noin 22-senttimetriä halkaisijaltaan olevaan pyöreään marenkilevyyn.
Paista marengit pelti kerrallaan 125 asteeseen lämmitetyn uunin toiseksi alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Marengit ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja irtoavat hyvin leivinpaperista. Nosta ritilälle jäähtymään.

VINKKEJÄ: 
Marenkikakuissa saa aina olla reilusti kermavaahtoa.
Kermavaahdon seassa voi olla rahkaa, jos sen maku miellyttää. Rahkainen kermavaahto kannattaa maustaa sokerilla.
Kermavaahdon voi maustaa aikuiseen makuun esimerkiksi liköörillä, punssilla tai rommilla.
Kun annat marenkikakkujen ja leivosten vetäytyä jääkaapissa tunnista kahteen tuntiin ennen tarjoilua, parannat niiden leikattavuutta.
Marenkikakun koristeeksi voi talvikaudella käyttää myös mustikoita tai vadelmia suoraan pakkasesta.
Voit koota marengista jälkiruoan myös niin, että laitat tarjolle marenkeja ja eri tavoin maustettuja kermavaahtoja sekä marjoja ja annat vieraiden koota itse omat leivoksensa.